tiistai 11. helmikuuta 2014

mössö.

Kelepuutan kaiken käsintehyn tähän haasteeseen. Siispä tällä kertaa siirrymä leipomisseen ja sen maailmaan. Pinnallisesti ;)

30 handmade days, #4 

Kaikki, kaikki herkkupersseet kuulole!

Tällä kertaa Roosputtonin kojekeittiössä on vuorossaaaa...... Vaahtokarkkikakku.

Oikeasti. VAAHTOKARKKIKAKKU.


Ohojeen bongasin luonnollisesti Kinuskikissan sivuilta. Tämon huippumakia heekkuheekku, joten vaahtokarkkien tuuesa makkeutta tarpeeksi, voi jättää sokerit minimiin jos näin haluvaa :)

~Pohjaan tullee
n. 100g pistaasipähkinöitä (pähkinäallergikot, tehkää normaali keksipohoja :))
n. 175g Digestive-keksejä tai haluttaesa korvaa jollaki muula keksintapasella, esim Domino.
75g voita
(halutessa 1 rkl ruokosokeria)

Täytteesseen tullee
250-300g vaahtokarkkeja
3/4dl kevytkermaa
1 liivatelehti
2,5dl  vispikermaa
1/4dl tomusokeria
2 rkl vettä

Koristelluun
Mariannerouhetta
tai oman maun mukkaan aivan jotaki muuta.


Vuoraa ekaksi 24cm irtopohjavuuan pohoja leivinpaperila. Kuori pistaasipähkinät ja hienonna blenderisä niitten keksien kanssa. Sulata voi ja sekota nämät kaksi asijaa yhteen. Kaaja keksipohoja vuokkaan. Paina pähkinä-keksiseos pohojale ja nosta vähän reunoile.
Käytin tähän Haribon vaaleanpuna-valkosia vaahtokarkkeja, nämät maistuu mansikale. 
Laita vaahtokarkit reilusti isompaan astiiaan, joka kestää mikrotuksen. 
Meinaan kukkaan ei kertonu että ko näitä käyttää mikrosa ne ottaa ilimaa alleen ja turpuuaa ensin ennenko sullaa mihinkään. TÖKI NIITÄ HAARUKALA! 
Lämmitä täyvelä tehola pari minuuttia, puolen minnuutin vällein sekottaen. Ku vaahtokarkit on sulannu kuohkiaksi massaksi, sekota kevytkerma joukkoon. Jäähytä kylymäsä vesihauteesa nii kauan et son jäähtyny muttei jähämettyny.Laita liivatelehti likuammaan kylymään vetteen. Vatkaa nyt vispikerma ja tomusokeri keskennään ja sekota sinne vaahtokarkkiseos.


Kuumenna ne pari tippaa vettä sitten kiehuvaksi, esim minä tein näin  pienesä kulhosa mikrossa. Puristele liivatelehestä kaikki veet poisa ja sekota liivate vesitippaan hullunlaila. Sekota liivatemössö sinne täytteesseen.
Ko täyte on sekotettu, kaaja se vuokkaan tasasesti ja lopuksi spaddulla eli spatulalla eli nuolijalla silota pinta.  Paa se nyt vaan sitte sinne jääkaappiin.Alakuperäsessä ohojeesa luki että laita kolomeksi (3) tunniksi (h) jääkaappiin jähämettymmään mutta kyllä meilä ainaki tunti, pari riitti. Vaahtokarkeissa ittessäänki on liivatetta, jotenka tämä yks liivate täsä täytteesä on ihan riittävä. Eikä jääny löysäksi vaikka vaahtokarkkeja oliki vain "minimi" 250g ja yks niistä meni paremppiin suihin hetiko pussi aukes :() 

Onhan tämä äkkimakia, mutta perhana! herkkuperseele, niinku mulle, tämä on ihan pala taivasta. Enkä mää saanu koemaistajiltakkaan pahhaa sannaa. Piristystä ihanasti tavallisseen keksipohojaan toi pistaasipähkinä. ♥ Tätä ei tarvi kuitekkaan palioa syyä..

Piirsin ihan lopusa vielä leivinpaperile syräsmen, (koska kohtahan on ystävänpäivä!1!1!!) leikkasin sen irti ja asettelin reikäsen paprupalan kakun pääle. Sehän imasi kunnola kiini. Tiputtelin pääle Mariannerouhetta ja otin leivinpaperin irti. Pintahan ei ollu ennää sievän silonen mutta eipä se makua pahentanu.
Jotenka kaikki vaan kokkeilemmaan ja hermoja raastelemmaan sen vaahtokarkkimössön kansa! Oli ihan mielenkiintonen rojekti.
tudiluu!