keskiviikko 14. toukokuuta 2014

eka, toka, vika.

30 handmade days 17, 18 & 19Äitienpäivä. Se yks päivä, jona pienet ihmisrauniot, kuten minä, saa kunnian leipoa muutamalle äitille ja mummolle muutamat kakut.

Äläkää ottako tätä väärin, mää rakastan leipoa ja kakkujen tekemisesä on jotaki niin ihimeellistä ja kuitenki rauhottavvaa (ja lopussa törky palakittevvaa, helevata), joten mielelläni niitä teen. Se kiitos siinä lopussa on niin mieltä ylentävä. (Ellet tee jotaki tosi paskaa kakkua, josta kukkaan ei tykkää. Ei onneks ole vielä tapahtunu(?)
 Kuitenki. Toivosin vaan itteltäni semmosta parempaa paneutumista siihen asiaan, etten herrää kaks päivää ennen sitä tiettyä päivää huomaamaan, että perkele. Tekaseppa kolome kakkua ja aika loppuu ennenko on alottanukkaan.

Kunniala mää selevisin vaikka pienet raivari-itkut saatto tullakki loppuajasta. Sain pohojapäivänä (kyllä, kakkupohjien leipomispäivänä) olla yksin ja reivata itteni henkihieverriin ku leipasin parit (lue = 6, pilalle menneitten saldo 1) kakkupohjat ja leikin ombré-tohtoria. Mulla on ihan oikeesti leipomis-moodiin pääsemiseks oma soittolista. Ja en ole outo.

Aikaa mulla ei hirviästi ollu kuvata leipomisvaiheita.

Ensimmäinen!


Tehin siis kaikki kakkupohjat kääretorttupohjina.
Niissä on se helppous ja nopeus valttia eikä makukaan
ole paha ellei tärvele sitä liialla kananmunalla. Minun
pohojien ohje (kakkuihin nimenommaan) on

4 munaa
1,5 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl oikeaa vaniljasokeria

225 C 5-7 min.

Ja jos tekisin kääretorttua enkä kakkua, korvaisin 0,5 desiä
koko jauhomäärästä perunajauhoilla. Lisäsin elintarvikevärit vasta sitten ko olin saanu koko taikinan tehtyä, ja sievästi nostellen sekotin värin sekkaan.


Ois ehkä pitäny sillon tajuta ettei niitä ilimakuplia saa hakata pois. Siksi se yks pilalle menny pohja joka ei noussu :D No, rookie mistakes.


Tein siis väripohjat näin. Jos ihan totta puhutaan, tämä näyttää täysin sulaneelta PBltä, Princess Bubblegumilta...

Käytin Städterin pinkkiä pastaväriä värijäykseen. Tummimpaan sekotin nestemäistä mustaa väriä (kuvassa musta piste keskellä taikinaa)


Tähän pääjyttiin.

Siinä on minun äitin kakku. Täytteenä BlåBandin Valkosuklaa-Nougatmousse sekotettuna vispiin (2dl/pussi) ja vadelmaa.

Seuraava!

Mummo toivo pienen pientä pikkuruista kakkua joten paistoin yhen muhkean vaniljakääretorttupohjan ja leikkasin sen neljään osaan. Keitin kinuskit ja jäähytin päivän jääkaapissa. Seuraavana päivänä vatkasin sen vispikermaan ja laitoin täytteeksi kakkuun vadelmien kanssa. Laitoin kakun kelemukääreissiin ja kapaloihin tiukaksi paketiksi ja nakkasin vielä jääkaappiin pariksi tunniksi maustummaan. 
Keitin pienen erän kinuskia (1 dl kuohukermaa, 1 dl fariinisokeria, keittoaika n. 15min) jonka kaajoin kakun päälle ja pursotukset tein vispikermasta.


Tämä kakku tais kaikenkaikkiaan kuitenki ruokkia ainaki 10 ihmistä :D

Viiminen!

Anoppi-Äiti toivo kakkua joka ois helppo tehä. Ihana ♥ 

Pohja
150 g keksejä, käytin tässä Kantolan Safari original-keksejä
50 g voita
0,5dl (30g) hasselpähkinärouhetta

Täyte
4 liivatelehteä
1 prk Valion vaahtoutuvvaa suklaakermaa
100 g suklaata, tummaa tai fazerin sinistä, päätä sie
2 prk (á 200g) Valion maustettua vanilijarahkaa
1 tl sokeria
1 tl vanilijasokeria
2 dl mansikoita. 
Käytin pakastemansikoita, joten kuumennathan (sulatathan) net hyvin ennen käyttöä etkä toista samoja virheitä ko mää :)

Murskaa keksit, sulata voi ja mittaa keksimurskaan pähkinärouhe. Sekota nämä kolome asiaa. Painele vuokaan (riittää 22-24cm vuokaan) ja nosta vähän reunoille.

Laita liivatteet kylymään vetteen likuammaan. Vatkaa kerma vaahoksi. 
Palottele ja sulata suklaa mikrossa keskiteholla välilä sekottaen, tai jos olet tapaturma-altis, sulata suklaa ilman vahinkoja vesihauteessa [insert peukku (Y) här] 
Yhistä sulaan suklaaseen net 2 purkkia vaniljarahkaa ja vatkaa sekassiin. Lissää sokeri(t).

Purista liivatteista veet ja kuumenna pari ruokalusikallista vettä tai vaikka mansikkamehua ja sekota liivatteet siihen. Vatkaa liivatteet rahka-suklaaseokseen nopsasti. Lissää lopuksi suklaakerma. 

Piliko sitten 2 dl mansikoita, (mulla net oli julumettuja möllyköitä ja mahtu semmoseen puolen litran mukkiin) ja lissää pohjan pääle. Mutta ÄLÄ KÄYTÄ JÄISIÄ MANSIKOITA; NE SULLAA JA SOTKEE :) Sulata ne ennemmin ja piliko sitten, tai jos son liian sotkusta niin lissää kokonaisina. 
Mutta käytä ennemmin tuoreita mansikoita jos voit ( mutta Lapin asukit, äläkää vaivautuko, niitä ei saa vielä mistään) Eli äläkää tehkö niinkö minä tein, tehkää niinkö minä sanon :D


Kaaja sitte mansikoitten pääle täyte ja pukkaa jääkaappiin. Sitte voit putsata käjet, nakata lusikan nurkkaan ja keskittyä toistaseks muihin asioihin.

En raastanu päälle suklaata mut joku ois voinu senki tehä. Sen sijaan pursotin päälle vispiä.
Päivänsankari sai alottaa kakun.

Okei, ensinäki. Minun makkuun liian jotenki.. ällö. Ei se pahhaa ollu, mut tuli semmonen outo ällötys vaikkei se makia ollukkaan. Minnuun ei vaan kolahtanu. Jättäisin ehkä suklaan täytteestä pois tai korvaisin jollaki muulla suklaalla. Mulle saattas riittää pelkkä suklaakerman maku tässä. Ehkä teen tästä juustokakkuversion tuorejuustolla joskus.

Fazerin sininen ei sopinu tähän ei niin yhtään, mutta en myöskään ois tykänny tummasta suklaasta tässä. Ehkä pienilä muutoksilla tää saattais ollakki iha superhuippu kakku kesän juhliin. Pohjasta sen sijaan tykkäsin, taijan käyttää tätä muihinki kakkuihin. Eli jätämmä siis idean hautummaan.


Hektinen oli meän äityleitten ja ämyleitten päivä, mimmonen teilä?

tudiluu ja hyyää lapinkessää! 
mullon kukkapenkit kohta myllättynä ;)