DIY leimasin kankaanpainoon

9.8.17

Voi pojot, nyt on kankaanpainajan kissanpäivät!

Pieni artesaani minussa heräsi taas päivää-kahta ennen mökkireissua. Pakko tehä se, tämä ja tuo matkaan! Viime yönä valvoin kolmeen ihan huomaamatta musiikkia kuunnellen ja keskittyen leikkaamaan suloisia pikku juttuja vaahtomuovista.


Askarteluvaahtomuovi eli softis toimii hyvin DIY kankaanpainoleimasimien teossa. Oon testannut sitä minimaalisesti aikaisemmin normaalin musteen leimasimena, jossa se ei toiminut niin hyvin mutta kankaanpainovärit on eri luokkaa pigmenttisyytensä ansiosta. 



Toteutuskin on helppoa. Piirrä paperille kuva jonka haluat painaa. Lyijykynäpiirrustuksen ääriviivat voi helposti siirtää laittamalla vaahtomuovin paperille kuvion päälle ja painamalla kuvion kohtaa kauttaaltaan sormella. Sen jälkeen vahvista vaahtomuovissa olevaa kuviota tarvittaessa lyijykynällä ja leikkaa kuvion yksityiskohdat askarteluveitsellä. 

Liimaa vaahtomuovikuviot sitten pahville ja siisti pahvin reunat suurin piirtein kuvion kokoiseksi. Pahvi antaa lisäkorkeutta kuvioon, jotta reunoille ei jää painopalikasta sotkua. Pahvin päälle on myös hyvä vetää kauttaaltaan ensin teippiä, jotta se ei pääse imemään kosteutta itseensä. 
Asettelin kuviot Finnfoamille ja mittasin niille sopivan kokoiset palaset, jotta kuvioita on helpompi painaa. Plussaa tulee edelleen keveydestä ja helposta muotoiltavuudesta, tähän ei tarvi mitään sen suurempaa työkalua kuin mattoveitsi.  


Painaminenkin on helppoa. Ensin silitetään painettava kangas, tässä tapauksessa mulla oli sängynpäätyprojektista jäänyttä harmaata pellavaa. Leimasimilla painaminen on hyvä tehdä vähän pehmeämmällä alustalla, esimerkkinä silityslauta. Suojaa painokohta muovilla ja aseta kangas muovin päälle. Painokuviosta riippuen painoväriä voi levittää leimasimeen esimerkiksi foam rollerilla tai pensselillä. Painamisen jälkeen anna kuvion kuivua kokonaan ja silitä sitten kangas nurjalta puolelta. Kuivumista voi nopeuttaa hiustenkuivaajalla, niinku me koulussa tehtiin!



Sitten sulla on kaunis, itsetehty kuvio missä tahansa sun ompelemassa työssä. Ompelin tästä pienen projektipussin, jonka ehkä laitan lahjana eteenpäin koska nyt on menossa neljäs(!!!) International sockswap eli villasukkavaihto Facebookin Knitting in Finland-ryhmässä. Oon osallistunut niistä jokaiseen ja osallistun myös tähän. Sukat lähetetään viimeistään 30.9, joten niistä ja koko paketista lisää juttua myöhemmin. 

Postissa saapui tänään lankaa ♡


Ootko sä harrastanut kankaanpainoa tai haluaisitko kokeilla? 
Mikä on sun lempitekniikka? 

tudiluu!

Saatat myös tykätä näistä

6 kommenttia

  1. Aivan ihastuttavat leimasimet! Ja tuo kudin pussi ❤️ Millaista tuo askarteluvaahtomuovi on? Onko se samaa kuin softis?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! ❤️ oiskohan se samaa ku softis, en oo ihan varma :D 1-2mm ohutta askarteluun tarkoitettua vaahtomuovia kuitenkin!

      Poista
  2. Voi miten ihana idea :) ja helppokin toteuttaa :) Tätä voisinkin kokeilla yhteen tyynynpäälliseen :) Kiitti ideasta :) Iloista viikonloppua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kun mukavaa, ole hyvä! Kiitos ja ihanaa viikonloppua myös sulle :)

      Poista
  3. Aivan mahtavat! Täytyypä kokeilla itsekin tehdä tuollaisia leimasimia :) Kiitos vinkistä 😊

    VastaaPoista

Risut ja ruusut ovat tervetulleita! Olethan asiallinen kommentissasi. Kiitos! :)