The puro flows in you

10.1.15

Lankalaihis lähti mullaki käyntiin.

Punnittin langat ja tulokseksi tuli 3,824g. 
Siis tosi vähän. Kuitenki aion päästä tavotteeseen et olis vuoden loppuun mennessä se -2kg totteutunu. Summaan aina kuun lopussa kokonaiskulutuksen, plussat ja miinukset.
Eppäilen, ku kuitenki koko ajan tullee (heräte)lankaostoksia tehtyä...

Siispä, oon alottanu tuhoamalla jämiä ja langanperseitä.
Alotin mun lapsuuenkojista löyvetyllä mustalla huopasella, joka on ainaki sata vuotta vanhaa. Samoin löysin lankakorin pohjalta vanhaa Novitan puroa vaikka kuinka monta kerää kahessa eri värissä. Siis tota ihanaa, 100% villaa olevaa, huopuvaa puroa. ♥

Oon huomannu villasukka-/lapasryhmissä tämmösen pikkusen buumin ennen joulua, nimeltä huopatossu/tumppusyndrooman ja joki-langan.

Halusin itekki kokkeilla taas konehuovutusta, koska kouluajoilta (n. 3v sitten) mun huovutuskokemukset ja muistot on, no... sanotaanko nätisti, että ei niin mieleisiä. 

Ohjeita etin googlailemalla ja sovelsin niistä.
Huopatumput
 handmade days


Mulla oli vain 5mm puikot just tällä hetkellä saatavilla, joten mennään niillä ja kirjotan tämän ohjeen niinku sen itte tein. Puikkokokoa kasvattamalla (6-8mm) ja silmukoita lisäämällä saa itselle oikeankokosen tumpun.
Tämä ohje pätee sulle, jolla on tosi pieni käsi (Nainen/S) tai jos teet tumppuja lapselle. 

*

Luo 13-13-12-12 silmukkaa (yht. 50) aloitusvärillä. Tässä aloituslankana musta huopanen.
Neulo ensimmäinen kierros nurjaa (koska minä en sitä tajunnu tehä, mutta tehe sie.)
Neulo 20 krs oikein mustalla ja ota mukaan puro-lanka.

Neuloin ensimmäisen kierroksen kirjoneuleena; 2 mustaa, 1 puro* toisto, jatkoin 2 krsta. Seuraavalla kierroksella joka toinen mustaa ja puroa, sitten vaihto kokonaan puroon. 
Onko sekavaa?

Kun kierroksia on yht. 40 tai 18cm, neulo seuraavalla kierroksella peukalo apulangalle (9 silmukkaa) I. puikon alussa tai II. puikon lopussa.

Neulo puroa 38 krs tai käsialasta riippuen 16-17cm (pitkäkyntiset, tehkää 17cm :D), jonka jälkeen alkaa kärkikavennus:
I. ja III. puikon alussa ylivetokavennus, II. ja IIII. puikon lopussa 2 oikein yhteen. 

Otin mukaan taas huopasen, neuloin ensimmäisen kavennuskerroksen kirjoneuleena; 1 musta, 3 puroa väliin* toisto. Seuraava kierros samalla tavalla, mutta yksi musta silmukka meneekin kolmen purosilmukan väliin. Kolmas kerros joka toinen mustalla ja purolla. Viimeinen krs 1 puro, 3 mustaa. Sitten vaihto kokonaan mustaan. 

Kun jäljellä on 8s, katkaise lanka ja pujota silmukoitten läpi. Päättele kaikki langat.


Pura apulanka ja poimi peukalon silmukat (9+2 reunoilta).
Peukalon kerroksia en muistanu laskea enkä pituutta mitata, joten heitän lonkalta sen olleen n. 9cm, jonka jälkeen kavennus joka puikon (käytän peukaloon 3 puikkoa) lopussa 2 oikein yhteen niin kauan, että jäljellä on yhteensä 6 s. Katkaise lanka ja pujota silmukoitten läpi.Ompele lapasten sisälle pussi sellasella langalla, joka ei huovu ja jonka saa helposti irrotettua. Mää olisin halunnu käyttää siimaa, mut ku sitä ei ollu niin käytin normaalia ompelulankaa. Muista ommella pussia myös peukaloon, ettei se huovu kiinni. Tähän riittää pari pakaste/hedelmäpussia, tai sitten normaali kaupan muovipussi.

Laita lapaset pesukoneeseen 40° pesuun muutaman pyyhkeen ja normaali pesuaineen kanssa.

Koneesta pois otettaessa leikkaa langat ja ota pussi tumpusta pois, venyttele niitä oikeaan muotoon ja anna kuivua tasona. Jos ne ei huopuneet, laita uuvestaan koneeseen.  


*

Ei kai tämä mittään ydinfysiikkaa ole. 
Luin jostaki että kirjoneuletta ei suositella huovutettavviin tumppuihin. Mien ainakaan kokenu, että näin vähänen kirjoneule ois vaikuttanu siihen, että tumppu ois jotenki kirrannu ku se kävi pesukonneessa mutkan.

Tumpun huopumiseen vaikuttaa mm. käsiala; löysempi neulos huopuu tiiviimmäksi kuin tiukempaan neulottu. Myös pesuaste, 40° tai 60° ja koneessa olevien pyyhkeitten määrä vaikuttaa. En uskaltanu pessä 40° korkiammassa asteessa. 
Ne on mulle vähän kittanat, kynnet jos leikkaisin pois ne istuis just eikä melekeen, mutta eheeei. :)


Haluan tehhä toiset, vaikken niitä tarttiskaan!


*tudiluu

Saatat myös tykätä näistä

0 kommenttia

Risut ja ruusut ovat tervetulleita! Olethan asiallinen kommentissasi. Kiitos! :)