Langanvärjäys kurkumalla

12.5.20

Viime kesänä tilasin Adlibrikselta värjäämätöntä, vyyhditettyä superwash merinoa ajatuksena värjätä ainakin toinen kerä sinapinkeltaiseksi. 
Yritin värjätä langat käsivärjäykseen tarkoitetulla Dylon-kangasvärillä. Langasta tuli hailakka beige vailla häivääkään keltaisesta. Luovutin ja lankojen kuivuttua nakkasin ne lankakoriin, unohtaen ne melkein vuodeksi sinne.



Tuli karanteeni ja sisuuntuminen, kun neulottavat langat loppui kesken. Ostin kaupasta kaksi maustepussillista jauhettua kurkumaa ja päätin värjätä langat niillä. Lämmitin 10 litran kattilassa vettä, nakkasin sinne suolaa ja kurkumapussit ja sitten sekaan jo valmiiksi kastellut lankavyyhdit. Langat ui kurkumavedessä tunnin, kun kattila oli liedellä, ja jonkun aikaa sen jälkeen, kun nostin liemen jäähtymään. Veden ei saa antaa missään vaiheessa kiehua, koska lanka kärsii siitä. 

Alussa, kun värjäsin lankoja Dylonilla, lankoja ei tarvinnut erikseen purettaa vaan kiinnitykseen käytetään suolaa. Missä tahansa muussa tapauksessa puretus tulisi varmasti tarpeeseen värien pysyvyyttä ajatellen, jos tehdään kasvivärjäyksiä aineksilla, jotka eivät päästä tarpeeksi pigmenttistä väriainetta tai jos se ei kiinnity. Kurkumassa on niin vahva pigmentti, että en nähnyt tarvetta erilliselle puretukselle. Jos olet kiinnostunut lukemaan eri puretusaineiden ja luonnonaineksien käytöstä langanvärjäyksessä, suosittelen lukemaan Riihivillan blogia ko. aiheesta

Tuntuu hurjalta, että mä oon joskus opiskellut tätä hommaa artesaaniopinnoissa, mutta se on nykyään muisto vain.


Tämä homma ei ole kiireisten some-emäntien hommaa ollenkaan, useampi päivä näiden kanssa toikkaroidessa meni. Pesin lankoja ainakin kymmenen kertaa, mutta lanka päästää edelleen vähän väriä. Nakkaan tällä langalla neulotut valmiit työt etikkapesuun valmistumisen jälkeen, josko se kiinnittäisi värin. Lisäksi jauhettu kurkuma tarttuu lankaan todella tiukasti, eikä vimmattu pöllyytyskään sitä irrottanut. Lattia oli langan kerimisen jälkeen aivan keltaisessa pölyssä, lisäksi sylistä saa vähän väliä pyyhkiä rakeita pois. Seuraavalla kerralla nakkaan mausteet tiiviiseen pesupussiin tai vastaavaan, josko se vähentäisi sotkua. 

Mauste ei haise pesujen jälkeen langassa juuri ollenkaan. Jostain syystä mun langat kuitenkin tuoksahtaa siltä, niinkuin vieressä olisi sipsipussi auki, mutta vaikka kuinka tungen nenän lankaan kiinni, se ei enää haise miltään. Kauheat sipsinhimot on siis tätä lankaa neuloessa.


Värjäsin jälkiliemellä pienen mytyn makrameesta jääneitä jämälankoja eli Minimoppia. Langat lillui liemessä vuorokauden. Tässä on täydellinen esimerkki siitä, miten eri langat käyttäytyvät eri värien kanssa ja onko ne värjätty sillä ensimmäisellä vai jälkiliemellä. Kierrätyspuuvillaisesta minimopista tuli pirteän keltainen. Minimopin sai pestyä nopeammin, ettei se enää päästänyt väriä ollenkaan.


Aloitin langasta kivan huivin. Siitä myöhemmin lisää.


Ootko sä värjännyt lankaa kotona? Mikä luonnonaines antoi parhaan värin?

tudiluu!

Saatat myös tykätä näistä

11 kommenttia

  1. Niin ihastuin tähän lankaan jo instassa! Upea väri. Hauska tuo sipsin haju... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla värjätä kurkumalla! Tai currylla, vaikka paprikajauheellakin. Saattaa tuoksua hetken itämainen keittiö, tai sitten ne sipsit :D

      Poista
  2. Miten paljon kurkumaa laitoit noin suurinpiirtein toisin sanoen mikä oli veden ja kurkuman suhde? Kiinnostaisi kokeilla ehdottomasti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Mulla oli 2 pientä maustepussillista jauhettua kurkumaa ja n. 8 litraa vettä.

      Poista
  3. Ai vitsit, kun tekee alkaa mieli värjätä lankoja. :) Nyt on jo niin monissa blogeissa ollut näitä värjäyksiä että tekisi ihan mieli itsekin kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeilemaan vain. Lankoja voi värjätä vaikka kool-aidilla tai elintarvikeväreillä :)

      Poista
  4. Hei, kuinka monta grammaa lankoja sait värjättyä kahdella pussilla kurkumaa? Jostain löysin ohjeen, että 3pss/100g lankaa, mutta siitä näytti tulevan tummempaa lankaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Värjäsin kahdella maustepussillisella 200 grammaa lankaa. :)

      Poista
  5. Olen kokeilemassa Pauliina-punoskuteeseen kurkumaa 😊 ja näyttää hyvin värjäävät. Kuinka paljon laitoit etikkaa kiinnistysveteen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! En ole käyttänyt etikkaa, langat olivat jo uineet dylonissa ja suolassa aiemmin joten en nähnyt tarvetta. Tarkoitus oli huivin valmistumisen jälkeen pestä se etikkavedessä, mutta huivi ei ole vieläkään valmistunut (:D).

      Poista

Risut ja ruusut ovat tervetulleita! Olethan asiallinen kommentissasi. Kiitos! :)