Makramee

26.4.20

Olen kypsytellyt makrameen tekoa viime vuoden elokuusta asti. 
Meidän ystäväporukassa puhkesi kunnon makrameebuumi, jonka myötä minäkin innostuin aloittamaan, kun oli koko ryhmän tuki takana. 


Keräsin viime heinäkuussa mökin läheisestä metsästä kelottuneita, maahan pudonneita oksia. Ne on saaneet olla talven rauhassa parvekkeella, enkä käsitellyt keppejä millään. Tästä otin dremelillä pieniä oksia pois ja hioin ko. kohtia, että solmiminen onnistuu kivuttomammin.

Oon seurannut jo jonkun tovin LotsofKnots Canada-nimisen makrameetekijän instaa ja youtubea, jossa kuvioiden solmimiset näytetään vaiheittain videolla. Valitsin sieltä tämän kuvion, jonka halusin työn keskelle. Työn ulkonäön suunnittelu eteni sitä mukaa, kun sain yhden osion valmiiksi.

Lankana käytin Hobby pointista ostamaani Lankavan luonnonvalkoista Minimoppia. Lanka on 2,5mm paksuista ja yhdessä kerässä on n. 700 grammaa. Tähän työhön kului n. 245g.


Mun matka tän makrameen kanssa oli kaikkea muuta kuin mutkaton. Pelkästään keskimmäisen kuvion ekan kärjen kanssa painin pari tuntia solmien ja purkaen sen sitä mukaa, kun luulin sen jo olevan oikein ja niska-hartia ja selkä meni niin jumiin, etten loppu päivänä tehnyt enää mitään. 

Kannattaa aloittaa siis ensimmäinen kerta makrameen kanssa opettelemalla pelkästään erilaisia solmuja ja sitä myötä jatkaa kuvioihin. 


Mun isoin ongelma tässä työssä liittyi lankojen harjaamiseen: halusin takana olevat pitkät langat hapsutettua kauniisti. Harjasin niitä ensin lankojen latvasta karstalla, mikä kammottava virhe. Otin koirien harvapiikkisen kamman, ja aloitin ylhäältä. Se sujui pienissä osioissa hyvin, aivan kuin olisi selvitellyt takkutukkaa. Mutta ne kiertyi harjattuna valtaville korkkiruuvikiharoille. Harjasin kuitenkin sinnikkäästi tunnissa kaikki pitkät langat auki ja sitten mietin, miten saan ne suoraksi. 

Käytin vettä, pinnejä, pussinsulkijoita ja painoja. Asetin ne kuivumaan yöksi. Käytin lämpöä. Ja silti ne vetävät kierteille ja punneille. Antaapa olla. Ei siis kannata harjata tiukkakierteisiä ja ohuita, pitkiä lankoja. 

Kovin nätti siitä tuli silti.


Nyt, kun ei toden totta ole muuta kuin aikaa, kannattaa opetella jotain uutta, jos vain on aikaa siihen. Tässäpä minun vinkit onnistuneeseen makrameehen:

  • Jos haluat harjata (varsinkin pitkiä ja ohuita) hapsuja auki, aloita ylhäältä, älä alhaalta! Mistään en löytänyt tähän mitään vinkkejä ja piti opetella itse kantapään kautta. Tämä kikka toimi minulla parhaiten.
  • Käytä ensin harvapiikkistä kampaa. Mulla käytössä koiran kampa. Jos haluat hapsuista oikein pörheät, käytä eläimille tarkoitettua karstaharjaa. 
  • Varaa tarpeeksi pitkästi lankaa solmimiseen. Erilaiset solmut kuluttavat enemmän lankaa kuin toiset. Katso esim. tämä video langan jatkamisesta työn keskellä, jos se loppuu kesken.
  • Hapsuihin voi käyttää hiuslakkaa. Jos esimerkiksi teet hapsutetun makrameesulan ja haluat sen pysyvän muodossaan paremmin, voit suihkuttaa siihen vähän hiuslakkaa, kun se on vielä pöytää vasten ja anna sen sitten kuivua muotoonsa. Juuri eilen Kaikki paketissa-blogi latasi youtubeen video-ohjeen ko. sulkaan! Katso se tästä.
  • Makrameesta tulee leikkuujätettä. Voit säästää pisimmät jämälangat ja solmia niistä vaikka avaimenperiä, korviksia ja em. sulkia.

Tästä onnistumisen tunteesta tuli kyllä todellinen innostuspiikki tehdä lisää! Välillä kuitenkin lepuutan käsiä neulomalla. Joko sinä olet hurahtanut solmimiseen?

tudiluu!

Saatat myös tykätä näistä

2 kommenttia

  1. Mulla on sama ongelma aina noiden lankojen kanssa kun ne kiertyy. Oon käyttänyt suoristusrautaa pieniin töihin ja isoihin töihin silitysrautaa. Sit hiuslakkaa päälle 👍😊

    VastaaPoista
  2. Apua, MIKSI langan pituus loppuu useimmiten KESKEN? Nytkin olen tekemässä ihanaa kukka-amppelia,niin lähes puolet langasta loppuu ennen aikojaan,harmittaa,kun tätä sattuu jatkuvasti,ei auta kun purkaa.

    VastaaPoista

Risut ja ruusut ovat tervetulleita! Olethan asiallinen kommentissasi. Kiitos! :)