tiistai 1. marraskuuta 2016

raitulit

Se tuli marraskuu. Meillä on satanu lunta vain kerran, voitteko kuvitella? 
Kaipaan lunta ja valosampia päiviä.

Kävin yks päivä testaamassa vasta ostamaani tele-objektiivia. Kivalta vaikuttaa.


*


Pirta-sarja jatkuu nyt sukilla. 

Käytin pipo- ja lapasprojektista jääneitä lankoja näihin ja hyvin riitti, jämiä jäi vieläkin. 
Nyt tuli myös vastaan ensimmäinen solmu tummanharmaassa langassa. Maailmanloppuhan se ei kuitenkaan koskaan ole ja tulipahan katsottua, että ei tämäkään lanka solmuton ole. Tuskin yksikään on. Tästä langasta kun muuten kokemukset on vain positiivisia.


Puikot 3½mm
Silmukoita 44 (11 s/puikko)
Lanka Pirta sukkalanka
Langanmenekki 110g
Koko 40-41

Oon tykästynyt tapaan, että kantapää neulotaan vasta myöhemmin. Tein aikasemmin yhdet testisukat, joiden kärjen ja kantapään päättelin kitchener stitchillä, ts. silmukoimalla neulan kanssa kahdelle puikolle jääneet viimeiset silmukat.
Jälkeenpäin neulotussa kantapäässä neulotaan apulanka kahdelle puikolle, jonka jälkeen jatkat neulomista normaalisti oikealla langalla. Oikean koon varmistamiseksi kannattaa apulanka purkaa ja poimia silmukat neulan kanssa toiselle langalle ennen kärkikavennuksia, jolloin kantapää jää auki ja sukkaa voi sovittaa.

Kantapää poimitaan lopuksi neljälle puikolle. Neulo ensin 2-4 krs oikeaa, jotta saat neuleen tasaiseksi ja varmistettua, ettei kantapään poimittujen silmukoiden kohtiin jää reikiä. Silmukoita pitäisi olla yhtä paljon kuin työssä on, plus muutama poimittu silmukka reikien välttämiseksi. Jokaisella puikolla olisi hyvä olla yhtä monta silmukkaa. 

2-4 kerroksen jälkeen alkaa kavennus. Tämä on samanlainen kuin nauhakavennus, paitsi että väliin jää aina yksi kerros, jota ei kavenneta. 

*1. ja 3. puikon alussa ylivetokavennus ja 2. ja 4. puikon lopussa 2 o takareunoista yhteen. 
Neulo yksi kerros kaventamatta* 
Toista*

Jaa loput silmukat kahdelle puikolle tasan, yleensä mulla jää molemmille puikoille 10-14 silmukkaa.
Youtubessa on hyviä ohjeita joko puikolla tai neulalla tehtävään silmukointiin. Itse suosin jälkimmäistä, joka löytyy tämän linkin takaa. 


Toinen asia mistä halusin puhua, on puikot ja välineurheilu.
Onko teille puikkojen pituudella väliä? Mikä on ihannepituus? Mikä materiaali?

Minä oon aina ajatellu, että normaalit 20cm metallipuikot on parhaat mitä ikinä tekeekin, ennen ku aloin neulomaan bambupuikoilla. En vaihtais niistä enää pois. Sen jälkeen kirosin, kun neuloin ensimmäisiä sormikkaita. Aloin kaivata lyhyempää puikkoa, joka helpottais pienessä piiperryksessä. 

Lopulta tilasin ebaysta bambupuikkoja (ehkä vähän liikaaki omaan tarpeeseen nähden). Mutta pointtina tässä on se että nämä on 13 senttiset pikkupuikot, joilla myös neuloin nämä sukat. Ensin kauhistelin näitten lyhyyttä, mutta työssä osottautu näppäriksi.
Mun käteen nämä on sopivat ja näille silmukkamäärille passelit neuloa. Vielä on kokeilematta ne sormikkaat.


Haluaisitko päästä testaamaan lyhyitä puikkoja? Mulla saattaa olla teille yllätys tulossa.


tudiluu!